Studiekeuze

Geen idee? Lijkt alles leuk? Of heb je juist helemaal geen beeld van welke opleiding bij jou zou kunnen passen?

Veel van onze particuliere klanten zijn jonge mannen en vrouwen met grote twijfels over welke studie het best bij hen past. De eindexamendatum komt steeds dichterbij en de druk om iets te kiezen neemt toe. Mensen komen bij ons met uiteenlopende vragen als:

  • Wat moet ik doen als ik word uitgeloot?
  • Onder invloed van klasgenoten vind ik steeds iets anders leuk. Wat wil ik nu eigenlijk zélf?
  • Ik wil een jaar gaan reizen. Maar wat als ik daarna nog steeds niet weet wat ik moet gaan studeren?
  • Mijn ouders willen dat ik eerst nog het Vwo doe. Ik heb daar geen zin in maar weet ook niet wat ik dan wel wil.
  • Ik wil iets met mensen, maar kan niet kiezen tussen psychologie, pedagogiek, logopedie en fysiotherapie.
  • Ik wil van school af en gaan werken. Wat zijn mijn mogelijkheden om werk en studie te combineren?

De combinatie van vragen, keuzemogelijkheden en onzekerheid over de toekomst kan verwarrend zijn. De psychologen van het zbtp maken op een gestructureerde wijze een overzicht van jouw voorkeuren, capaciteiten, wensen en karaktereigenschappen. En daardoor wordt het mogelijk om de verschillende keuzemogelijkheden helder op een rijtje te zetten. Wij kiezen niet voor je. Maar we zorgen er wel voor dat je zelf een goed gefundeerde keuze kunt maken.

Hoe werkt het? Er zijn drie stappen.

Als eerste stap vul je een intakeformulier in. Daarmee verzamelen we informatie over jouw vraagstelling, maar bij voorbeeld ook over profielkeuze, studiehouding en hobby’s.

Vervolgens kom je een dag bij ons op kantoor om tests maken. Dit zijn intelligentietests, persoonlijkheidsvragenlijsten en beroepskeuzetests. En je hebt op die dag ook een gesprek met de psycholoog. Binnen twee weken krijg je een schriftelijke rapportage met de uitkomsten thuisgestuurd.

De derde stap is dat je (meestal samen met je ouders) bij ons langskomt om alle uitkomsten door te nemen en plannen te maken voor de toekomst.

Omdat studiekeuze nauw samenhangt met beroepskeuze, is het handig om ook deze toelichting te lezen. Meestal is een studiekeuzeonderzoek ook een beroepskeuzeonderzoek en omgekeerd.

Wil je meer weten? Bel ons gerust op (0118-623588).