Beroepskeuze

Wat ga ik straks doen? Voor veel jongeren is het lastig om ver in de toekomst te kijken. Wat past bij mij? En wat als ik het toch niet leuk blijk te vinden?

Als je niet weet wat je wilt worden moet je in feite twee vragen beantwoorden: 1) hoe zit ik precies in elkaar en 2) welke beroepen bestaan er nu eigenlijk? Beroepskeuze draait om het vergroten van jouw kennis. Kennis over jezelf en kennis van beroepen. Meestal is er al behoorlijk en globale suggesties van docenten, klasgenoten en familieleden.

De psychologen van het zbtp zorgen ervoor dat alle kennis, inzichten en indrukken op een logische wijze worden geordend. En ze helpen bij het aanvullen van de informatie die nog ontbreekt. Wij kiezen niet voor je. Maar we zorgen er wel voor dat je zelf een goed gefundeerde keuze kunt maken.

Hoe werkt het? Er zijn drie stappen.

Als eerste stap vul je een intakeformulier in. Daarmee verzamelen we informatie over jouw vraagstelling, maar bijvoorbeeld ook over profielkeuze, studiehouding en hobby’s.

Vervolgens kom je een dag bij ons op kantoor om tests maken. Dit zijn intelligentietests, persoonlijkheidsvragenlijsten en beroepskeuzetests. En je hebt op die dag ook een gesprek met de psycholoog. Binnen twee weken krijg je een schriftelijke rapportage met de uitkomsten thuisgestuurd.

De derde stap is dat je (meestal samen met je ouders) bij ons langskomt om alle uitkomsten door te nemen en plannen te maken voor de toekomst.

Omdat beroepskeuze nauw samenhangt met studiekeuze, is het handig om ook deze toelichting te lezen. Meestal is een beroepskeuzeonderzoek ook een studiekeuzeonderzoek en omgekeerd.

Wil je meer weten? Bel ons gerust op (0118-623588). Of laat je ouders bellen ;).